2013 m. gegužės 20 d., pirmadienis



Been there, done that

Nekenčiu dienų, kurios prasideda chaotišku rytu. Šiandien pramiegojau. Ne taip baisiai, kad pavėluočiau į paskaitą, bet vis tiek- neatlikau savo rytinių ritualų, kas reiškia, jog iš dienos gero nelauk.
Kadangi šiandien jokių planų geriau neturėti, tai štai, prisėdau į įprastinę savo darbo vietą prie siaubingai apkuisto stalo ir prisiminiau temą, kurią išplėtoti bloge pasiūlė draugė Rūta. Jau gana seniai, tiesą sakant.

Pagal statistiką 70% žmonių yra patyrę dejavu jausmą, todėl tikėtina, kad dauguma iš jūsų žino, apie ką kalbu. Nuobodžiausias sakinys ever- tai ką reiškia terminas, išvertus iš kokios nors kalbos. Deja vu prancūziškai reiškia ,,kažkur jau matytas". Dabar jau tikrai visi susigaudom.
Mane šitas jausmas aplanko gana dažnai visokiose kasdieniškose situacijose ir taip trumpai, kad neįmanoma net pamąstyti, nei kaip, nei iš kur. O po dviejų minučių viskas būna pamiršta.
Įdomus dalykas, o jei dar paaiškinamas įdomiais faktais ar bent spėjimais, tai dar įdomiau.
Žodžiu, pasinaudojau Google, nors nelabai pasitikiu informacija iš neaiškių šaltinių. Anyway, visokių diskusijų forumuose yra turbūt daugiau nei normalių straipsnių, bet bendram vaizdui susidaryti, kas yra tas dejavu ir kaip jis atsiranda, rašliavos užteko. Kaip ir tikėjausi, yra keletas kilmės variantų, o tyrinėjimus vykdo ir psichiatrai, ir psichoanalitikai, ir mokslininkai, ir burtininkai. Dėl to ir teorijos skiriasi:
  • Šiaip jau dejavu yra vienas iš psichinių sutrikimų požymių, pasitaiko epileptikams priepuolių metu, bet jausmas gali aplankyti ir psichiškai sveikus žmones (džiugu), kuriems būdingas arba labai didelis nuovargis, emocinis stresas etc., arba kaip tik- visiškas atsipalaidavimas, kas, mano manymu, turėtų būti absoliučiai tuščia nuo minčių galva. Kaip koks moliūgas. Nes tokia galva informaciją turėtų priimti taip lengvai ir greitai, kad bet kas gali pasirodyt matyta ir patirta. Grįžtant prie epilepsijos: kai kurie mokslininkai sako, kad dejavu momentas yra lengvos formos epilepsijos priepuolis.
  • Kadangi užsiminiau apie burtininkus, tai yra tokių teorijų, kaip kad dejavu- tai aiškiaregystė ir telepatija ir kad šitą fenomeną sukelia blogio jėgos bei demonai, kurie įsibrauna į sąmonę. Ir ko tik tie demonai nemoka...
  • Dejavu sukelia pačios smegenys: tam tikri jose esantys centrai greičiau registruoja informaciją, negu mes ją suvokiame sąmoningai, todėl dėl tos sekundės dalies skirtumo atsiranda pojūtis, kad kažkur tai jau matyta. Smegenys- tai ne koks ,,Apple'' žaislas, o labai protingas mechanizmas, todėl man, kaip medicinos atstovei, šita teorija yra labai priimtina.
  • Tikintys sapnais irgi nelieka pamiršti, nes dejavu bandoma paaiškint ir tuo, kad žmogus gali susapnuoti panašias situacijas ir dėl to vėliau kai kas atrodo pažįstama ir matyta. Na, sapnai irgi turi mokslinį paaiškinimą, bet šiaip man čia kvepia tom pačiom aiškiaregyste ir telepatija.
  • Dar vienas smegenų pokštas: atsiminimai jose saugomi hologramų pavidalu, kurios yra kaip fragmentas, reikalingas norint atkurti didesnį kiekį informacijos. Taip, matyt, taupoma vieta smegenyse (panašiai kaip su .rar failais), o palyginimui tiktų visiem gerai žinomas jausmas, kai išgirdus kokią nors dainą, prisimeni visą istoriją, susijusią su daina. Kai tuo metu vykstančio įvykio fragmentai sutampa su kai kuriom praeities hologramom, tada viskas susimaišo ir smegenys ,,meta" dejavu jausmą.
  • Kažkur dar užtikau informacijos, jog yra žmonių, kuriems nuo šito jausmo pasimaišo protas- jie galvoja, kad savo gyvenimą gyvena jau ne pirmą kartą (gal iš čia ir kilo idėja tam filmui ,,Švilpiko diena"..?), arba nesusitaria su savim dėl jausmo, kad kažkas jau yra patirta anksčiau ir žinojimo, kad taip būti negali.
Žodžiu, dejavu tyrinėjamas jau daugiau nei šimtą metų, bet kol kas niekas neapsisprendė, kas tai yra iš tikrųjų. Tikriausiai dėl to, kad jausmas yra labai subjektyvus, priklauso nuo kiekvieno žmogaus atskirai ir susijęs su emocijom, todėl nei sukonkretinti galima, nei sukelti dirbtinai. 
Kažkokia nelabai ryški ta mokslo šviesa šituo atžvilgiu...

Pinned Image


Kaip ir sakiau- grįšiu greitai ir taip, kaip reikia.

Iki pasimatymo!


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą