2012 m. rugsėjo 2 d., sekmadienis

That's art!

Eilinis vakaras feisbuke ir netyčia aptinku kai ką įdomaus: menininką, vardu Banksy. Jo darbų esu mačiusi ir kažką apie juos girdėjusi gerokai anksčiau, bet niekad neatkreipiau dėmesio, koks iš tikrųjų tai patrauklus reiškinys.
Patyrinėjau truputį Banksy kūrinius, o tada pagūglinau. Šiaip jau gal nebūčiau ieškojusi informacijos, bet girdėjau, jog niekas nežino, kas slepiasi po slapyvardžiu, todėl patikrinau, kas apskritai apie tą Banksy, bent jau kaip reiškinį, žinoma.
Žodžiu, išmintingi dėdės svarsto, kad gal šitas žmogus gimė 1974m. Bristolyje, bet gali taip ir nebūti (Vikipedija įvardina Banksy kaip pseudo-anonymous). Kažkas kažkada dar teigė, kad asmuo vadinasi Robert arba Robin Banks, bet faktas nepasitvirtino. Kaip ir dar keli vėliau ''išsiaiškinti'' vardai.
Banksy oficialų interneto puslapį užregistravo žmogelis pavarde Lazarides, jis yra menininko agentas ir jo galerijoj galima nusipirkti tikrų originalių darbų. Nors šiaip Banksy labiau žinomas dėl savo nelegalių, žinoma, graffiti piešinių viso pasaulio gatvėse, kurie yra ne šiaip patepliojimai, o atspindi politines ir socialines problemas ir iš jų atvirai tyčiojasi. Žiūrinėdama tokių piešinių nuotraukas radau vieną, kurio kopija buvo nupiešta Kaune, Donelaičio gatvėje ant kažkurio namo šono prieš kelerius metus.  Gerai prisimenu, nes ''Kauno diena" net išspausdino straipsnį apie pasipiktinusius valdininkus ir mirtinguosius, piešinys, aišku, buvo kaipmat uždažytas ir galiu prisiekti, kad toje vietoje dabar puikiausiai matosi maždaug žmogaus ūgio kitos spalvos dažų stačiakampis. Atkreipkit dėmesį, kauniečiai :)
Taigi, kas dar. Banksy tėvai mano, kad jų sūnus yra dažytojas- dekoruotojas (kaip dar išversti žodį ''decorator''?). 
Kuo daugiau skaitau, tuo aukščiau kyla klausimas- negi niekas jo nepagauna už rankos? Juk piešiniai iš niekur neatsiranda. Viename forume minima, jog kažkas nufotografavo jį Jamaikoje darbo metu, kitą kartą buvo pastebėtas Londone. Daug kartų daugelyje šalių jo piešiniai buvo įvardyti kaip nelegalūs ir nepriimtini ir buvo panaikinti, bet apie jokias baudas ar apskritai reikalus su policija nekalbama.
Kaip ten bebūtų, nėra jis įdomus vien tik dėl to, kad slepia savo tapatybę. Man pačiai labai priimtinas jo humoras, o menas atrodo neįtikėtinai intelektualus, kai pagalvoji geriau. Be satyrinio pobūdžio idėjų skleidimo politikos, kultūros ir kitomis temomis, Banksy dar ir tyčiojasi iš klasikinio meno, pavyzdžiui, egzistuoja Banksy versijos Mona Liza. Dar vienas pagarsėjęs darbas buvo su Didžiosios Britanijos pinigais: ant banknoto pavaizduota karalienė Elžbieta buvo pakeista princese Diana, o ''Bank of England"- į ''Banksy of England". 
Nieko keisto, jog informacijos apie tai lietuvių kalba visiškai nėra. Bet anglų kalba- kiek nori. Fanų yra visame pasaulyje, forumuose žmonės dalinasi bet kokia žinoma informacija. Kritikos taip ir neradau, išskyrus tai, kad daug kur sutinkama sąvoka ''vandalizmas''.
Kiekviename straipsnyje rašoma, kad Banksy menas neturi absoliučiai nieko bendra su pelnu, jo paveikslai ir kitokie kūriniai, kuriuos galima transportuoti, neparduodami galerijoms ir panašiai. Bet aukcionuose galima gaut keistojo meno, pavyzdžiui, 2007m. Sotheby's parduotas vienas jo darbas už 102 tūkstančius svarų, o kai apie tai pasklido žinia, Banksy tinklalapyje atsirado nuotrauka su perkančiais žmonėmis ir komentaras paties autoriaus vardu: "I can't believe you morons actually buy this shit". Savotiškas rinkos porūšis išbujojo ir minėtų banknotų istorijoje: vieno masinio renginio metu tokių banknotų krūvelė buvo išmėtyta į minią ir vėliau kai kurie žmonės bandė jais atsiskaityti parduotuvėse. Ebay jie buvo parduodami po 200 dolerių už kiekvieną, originalieji, kurių buvo 50 vienetų, taip pat buvo parduoti ir pinigai skirti princesės Dianos atminimo fondui. Galiausiai 2007m. vienas toks banknotėlis Londone buvo parduotas už 24 tūkstančius svarų. Tarp pirkėjų yra ir garsių vardų: už vieną paveikslą Christina Aguilera sumokėjo 25 tūkstančius angliškųjų pinigų. Na, jiems, nemirstingiesiems, tai nėra daug- ko gero, ir pati nežinodama kur dėti pinigus, net nedvejočiau, kokio menininko darbą įsigyti.

Išsiplėčiau visai nekukliai, bet viskas man pasirodė taip įdomu, jog negalėjau nepasidalinti savo sekmadienio vakaro radiniais. Nemažai galima rasti www.banksy.co.uk, ne tik kūrybos, bet ir interviu su autorium, o čia dar pridedu visko, ką radau įdomaus ir kas man pasirodė gražu.

Piešinys, kuris šmėstelėjo Kaune, bet dėl suprantamų priežasčių buvo eliminuotas




Christinos Aguileros pirkinys pavadinimu ''Karalienė Viktorija''. Priminsiu: 25 tūkstančiai svarų.









Net Simpsonų mieste žinoma apie Banksy egzistenciją.





Jau kurį laiką ieškojau gero paveikslėlio telefono desktopui. Panašu, kad dabar kurį laiką ieškosiu mėgstamiausio. 
Keep calm and love Banksy!









Komentarų nėra:

Rašyti komentarą